
Elbette yeni, farklı ama aslında doğru şeyleri sizlere anlatmak konusunda hiiiiç imtina etmiyorum sevgili okur. Ama acı olan ne biliyor musunuz, böyle doğru beslenme çalışmalarını duymuyor olmamız. Ülke olarak bu konulara epeyce uzağız, uzak tutuluyoruz belki. Ama doğrular, gerçekler gizli kalmaz, mutlak suretle ortaya çıkar. Bu yazıda size Ketojenik diyet nedir ondan bahsedeceğim. Aslında onlarca yıldır birileri tarafından uygulanan ve düşük karbonhidrat, low carb olarak da bilinen ketojenik diyetin popüler olması 2013 yıllına denk geliyor. Biz ise son 6-7 aydır duyar olduk. Neden? Çünkü hala detoks sularının falan peşindeyiz. Neyse o ayrı konu.
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet adını “keton”lardan alır. Temel prensibi, vücudun enerji kullanım sistemini glikojen (şeker) yerine yağa çevirmektir. Yani karbonhidrat alımı günlük beslenmemizin %5′ ini oluştururken, yağ ve protein alımı kalan yüzdeyi %75 yağlar, %20 protein olmak üzere paylaşır.
Kafa karıştırıcı mı geldi, durun kaçmayın, basitçe söylüyorum; bu beslenme tarzında biz yağlardan korkmuyor, un gördük mü kaçıyoruz sevgili okur. Ya olur mu öyle saçma şey, onlarca diyet ürün var, bütün diyet endüstrisi yağı azaltarak kurulmuş. Sen gelmiş bize burada yağ ye diyorsun. Diyorum çünkü diyet endüstrisi sizin kilo vermenizi isteseydi, parayı nasıl kazanırdı acaba?

ketojenik diyet nedir: besin piramidi
Yağlı Mı Yiyoruz Yani, Yok Artık!
Var artık canım. Sağlıklı yağlar ile dolu olan ketojenik – düşük karbonhidrat diyetinin temel prensibi, karbonhidrat içeren herşeyi sınırlayarak, beslenme programımızı zeytinyağı gibi, balık yağı gibi ve tereyağı gibi yağlarla doldurmak üzerine kurulu. Bunun temel amacı ise yağların bizi karbonhidratlardan daha uzun süre tok tuttuğu gerçeği. Bu diyette bilim var sevgili okur, bilim kokan bir diyet yıllar sonra bilim adamları tarafından bağırılmaya başlanmış. Bir de hindistan cevizi yağı ve avakado nereden çıktı diye merak ediyorsanız, işte buradan!
Ketojenik diyet aslında kanser hastalarına uygulanan bir diyetmiş. Çünkü kanser hücreleri şekerli ortamı çok seviyor ve vücut enerji ihtiyacını şekerden karşıladığında daha da büyüyormuş. O nedenle kanser hastalarının şeker ile olan bağlantısı derhal kesiliyor ve aç kalmadan yaşayabilmeleri için kendilerine yağlı yiyecekler veriliyormuş. Yani aslında vücudumuz iki farklı enerji kaynağı ile de çalışabilmek üzere dizayn edilmiş: Şeker ve Yağ. Ketojenik diyetin amacı vücudu ketosis evresine sokmak. Ketosise giren vücud yağ yakmaya başlıyor. Bu yazıda ketojenik diyette ne yenir daha detaylı görebilirsiniz?

ketojenik diyet nedir:
Ketojenik Diyet Nedir: Bu Kısa Süreli Bir Diyet Mi?
Hayır değil, ketojenik diyet bir beslenme biçimi. Aslında antik çağlardan beri atalarımızın kullandıkları ama bizim modern çağda, endüstri oyunları ile uzaklaştırıldığımız bir yaşam biçimi. Kendinizi 2000 yıl öncesinde hayal edin, ne yerdiniz? Dağdan topladığınız meyve ve sebzeler, otlar, tohumlar, av hayvanları vardı. Yetiştirdiğimiz hayvanların yumurtuları, sütleri vardı. Yani insan yemeği işlemeyi öğrenmeden önce hayatları o kadar sağlıklı ve düzgündü ki, ölümler genelde salgın hastalık yahut hayvan saldırısı ile olurdu. Biz ne zaman iflah olmaz hastalıkların, obezitenin kucağına düştük, işte orada gıdayı nasıl ürettiğimize bakacağız. Ben çok dertliyim bu konuda, beni konuşturmayın.

ketojenik diyet nedir
Ketojenik Diyet Nedir, Kimler Yapabilir?
Herkes yapabilir. Ama doktor kontrolünden geçmek her zaman önemlidir. Bu diyeti layığı ile uygulayan şeker hastalarının her biri şeker hastalıklarından kurtulmuş. Zaten obezite vakalarında 1 yıl içinde 40 kilo kaybeden dahi var. Artık başarı hikayeleri internetin her yerinde, her sitede. İnsanların inanılmaz fotoğrafları , cesaret verici. Diğer yandan aslında vücut geliştirme ile ilgilenenler, atletler falan hep kullanılıyorlarmış bu diyeti yıllardır. Başka bir yazıda ketojenik diyetin faydalarına değineceğim.
Bilim Bunun Neresinde ?
Bu kısmı, ben bu işin bilimsel boyutu ile ilgileniyorum diyenlere özel yazdım. Amaaaan bana ne, kilo verdiriyorsa ben varım diyenler, hemen buradan en kapsamlı ketojenik diyet rehberine gidebilirler.
Bilimle ilgilenenler kaldı mı, herkes burada mı? Tamam anlatıyorum. Şimdi biliyorsunuz, çünkü siz bilimle ilgileniyorsunuz; vücut yiyecek olarak aldığı her şeyi içerde glikojene çeviriri. Bunun kabaca adı şekerdir. Glikojeni işlemek için ise insüline ihtiyaç duyar. İnsülin de yine vücutta üretilen bir hormondur. Glikojenler insülin sayesinde ihtiyacı olan yerlere taşınır ve eğer ihtiyaç fazlası olarak aldıysak, ki genelde ihtiyaç fazlası olarak alırız; yağ olarak depolanır. Hepimizin yıllardır yaptığı gibi günlük gıda alımımızı sınırlandıran karbonhidratın hatırı sayılır miktarda ve yağın yok miktarda olduğu klasik diyetlerde, tükettiğimiz kalori ile aldığımız kalori arasında fark vardır. Kilo verdiren şey de budur. Ama klasik diyetlerin sorunu genel itibariyle keyifsiz yemektir ve bir çok insan açlıktan şikayet eder. Bunu engellemek için öğün sayısı arttırılır ama bu da karşımıza sürekli yüksek kan şekeri olarak geri döner. Burada enerji kaynağımız şekeridir. Ancak eğer enerji kaynağımızı şekerden yağa çevirirsek ve karbonhidrat alımımızı kısıtlarsak vücut bunun stres olarak algılar ve bir süre sonra enerji kaynağını yağa çevirir. Bu durumda artık depodaki yağlar yakılmaya başlanabilir ve açlık durumu azalır, kilo vermek kolaylaşır.
İşte bu kadar basit! Ve açlık olmayan bir diyet ile karşı karşıyayız. Diyet bize diyor ki, acıktığında ye, doyduğunda yemeyi bırak. Matematik ise basit. %5 karbonhidrat , %75 yağ, % 20 protein.
Ben size nasıl başlarsınız, ne yiyebilirsiniz, her şeyi anlatacağım, Ebru iyi ki varsın diye bağıracaksınız. Aç kalmadan kilo vermek bir harika dostum.
Hadi Bi’yerden Başla!
Ps: Ben başlayalı 3 hafta oldu. 3 haftadır deli gibi yabancı kaynak okuyorum, 3 haftada 3,5 kilo gibi bir azalma ile karşı karşıyayayım ve bu inanılmaz. Benim inatçı metabolizmam sonunda harekete geçti. Kendi hikayemi de yine biyerdenbasla.com da takip edebilirsiniz.
Ps2: 2 ayda 6 kiloya geldik 🙂
Merhaba 1 aydır ketojenik besleniyorum. Muhtemelen bunun tam oturttum dediğim an son 2 haftadır. 3 gün önce şiddetli baş ağrısı ve müthiş yorgunluk başladı. Acaba ketosize girmiş olabilir miyim. Ben de sizin gibi daha öncesinde sağlıklı beslendiğim için bir çok diyete rağmen 1 kilo dahi veremiyordum. Yazınızı ekşi sözlükte görünce çok kendi durumuma yakın geldi. Size bu süreçle ilgili sormak istedim. Ben baya istikrarlı bu diyeti yapıyorum. Hatta yazınızı daha önce de okumuştum ama ekşideki yazınızla bu gün karşılaşınca işte benim gibi biri dedim. My fitness pall ile yapıyor olsam da 1 kilo dahi veremedim. Bu durum beni çok üzüyor. Hatta kilo dahi aldım. Bu süreçte ne yapabilirim ya da yapmalıyım bilmiyorum. Çok dikkatli besleniyorum bol su içiyorum spor bile yapıyorum. Ama hiç veremiyorum. Neredeyse pes etmek üzereyim. Cevaplarınızı beklyorum. Sevgiler
merhaba, öncelikle lütfen pes etme. eğer kilo veremediysen bir yerde yanlış var. macrolarını doğru hesapladığına emin misin? ketosise 1 aya kadar girmiş olmalısın. yaşadığın şey keto flu. buradaki etkiyi en az indirmek için tuz, magnezyum, potasyum gibi mineraller almalısın. bunun için yemeklerde biraz daha fazla ama himalaya tuzu kullanmanı ve de günde iki tane maden suyu içmeni öneririm. baş ağrın ve yorgunluğun geçecektir. vücut adapte olmaya çalışıyor, bu etkiler normal. bana macrolarını yazar mısın? kilo, yaş , boy ile birlikte. bir de ben hesaplıyayım. ketojenik diyet her şeyin bolca yendiği bir diyet değil, her şeyin kısıtlı yendiği bir diyettir. belki de yağı fazla alıyor olabilirsin; bu yazıma bir bak olur mu
http://biyerdenbasla.com/ketojenik-diyette-yapilan-hatalar/
Öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. 🙂 Hala bırakmadım dayanıyorum ama sanırım bu gün biraz daha bünyem alışmaya başladı. Sabah kahvaltıda kaymak ve hindistan cevizi tozu karışımı yaptım yedim. Lif için en az karbonhidratı düşük olan ve yağ oranı yüksek olan diye onu tercih ettim. 3 yumurta ile omlet ve peynir kaşar biber vb yedim. Sonrasında gün içinde acıkmadım. Yanıma da taze hindistan cevizinden kesip almıştım acıkınca onu yedim. Akşam yemeğide haşlama yağlı et. Tüm gün yediklerim bunlar. 105 gr yağ 17 gr karbonhidrat 85 gr protein ile 1361 kalori almaya çalışıyorum. 26 yaşındayım. 173 boyum 70 kilom var. Cinsiyetim kadın. Hedefim eski kiloma dönmek. Çaresizce ne yaparsam yapayım kilo veremediğim gibi aldım da. Ailevi bazı ağır sıkıntılar tüm hormon dengemi alt üst etti. Şuan dengede. Haşimato troidim var. Şuan düzene girdi ancak bir zamanlar 56 kiloydum ve o kiloma dönebilmek istiyorum. Denemediğim yöntem yol kalmadı ve bu sanırım son aşamam çünkü tüm beslenme modellerini en aşağı 3 ay hep denedim. Şuanda da pes etmek istemedim. Çok uğraştım etrafımda börek yemeler felan hiç umrumda olmadı ama 1 kilo bile vermediğimi görünce çok ümitsizleştim. Hala devam ediyorum. Umarım bu günden sonra ketosiz aşamasına girerim. Bu arada spor da yapıyorum. Haftada 3 gün spor salonunda diğer günler ip atlıyorum. Umarım sizin de desteğinizle bırakmıcam ve vericem 🙂 tekrar teşekkürler
Bu gün internetten sipariş ettiğim keto çubuklar ile ketojenik aşamadamı yım değil miyim anlamaya çalıştım ancak hiç ketojenik aşamaya hala girememişim. Hata ne onu anlamaya çalışıyorum. Macrolarıma uyuyorum ağzıma şeker atmıyorum, 5 gündür rüyamda tatlı ile ketojenik aşamadan çıktığımı görüp kaygılanıyorum. Acaip tatlı özledim ama hala bende tık yok ne kiloda ne ketonda. Sizce sürece girmek için ne yapmalıyım.
selamlar, ketojenik faza girdiğinizi ölçmenin kolay yolu gibi görünse de çubuklar hatalı sonuç gösteriyor. Buna ilişkin epeyce yazı var reddit de. keto fazına girmek 6 haftaya kadar sürüyormuş. ben de 2 hafta sürmüştü. ama siz isterseniz bir doktora görünün, ya da hiç değilse kan testi yaptırıp keton seviyenizi ölçtürün.
Merhabalar
Ben 18.12.1969 doğumluyum. Vücut ağırlığım 90kg.İzmir de oturuyorum. Ketojenik diyet yapmak istiyorum ama yan etkileri gözümü korkuttu.
Örnek diyet listesi de yayınlamışsınız. Fakat ben kontrolü sürekli yapılan ve diyey listesi değişken olan koçluk hizmeti tarzı bişey arıyorum. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?
merhaba, ketojenik diyet için koçluk veren birini tanımıyorum. olduğunu da sanmıyorum.bu konuda açık fikirli diyetisyen bulunabilir. aslında karatay tipi beslemeye de yakındır. ayrıca şunu da söylemek lazım türkiyede beslenme konusunda diyetisyen harici kimse koçluk veremez yasaktır.
yan etkilerle ilgili sıkıntınız tam nedir, bu yazıyı okudunuz mu?
http://biyerdenbasla.com/ketojenik-diyet-yan-etkisi/