Laktoz intoleransı deyince peki bir havalı olsa da aslında laktoz hassasiyeti diyebiliriz bu kavrama. Yani vücudunuz bir şekilde reaksiyon veriyor bazı şeylere. Buna da intolerans deniyor. Laktoz intoleransı ile son yılların en çok karşılaşılan problemi, herkes bir şekilde şikayetçi ama kimse ne olduğunu bilmiyor. O zaman tabi ki ben devreye gireyim, laktoz intoleransınız, alerjiniz mi var, belirtileri neler, hep birlikte tek tek üstünden gidelim.

Laktoz Nedir, Laktoz İntoleransı, Laktoz Alerjisi Nedir?

Laktoz süt şekeridir efendim. Ekseriyetle inek sütünde bulunan bir şeker türüdür. “Süt tatlı değil bi kere” diyenler, hemen şundan bi tane edinip, gelsinler.

Sütün içinde bulunduğuna göre, süt ürünlerinde de bulunuyor kendisi değil mi ? 😎  Laktozun  vücutta kullanılabilmesi için üretilen bir enzim var ki adı laktaz. Bu arkadaş sizin sütten peynirden aldığınız laktozun vücudun kullanabileceği hale çevrilmesinden müsebbip. İşte ne zaman vücut laktaz üretmekte zorlanıyor, o zaman sizin karnınızda gorultular başlıyor. Buna da laktoz intoleransı deniyor.

Korkmayın yalnız değilsiniz, bütün dünyadaki insanların %75 i bu sorundan muzdarip. Sebebi ne bilmiyoruz, belki de biliyorlar da bize söylemiyorlar, inekler hormon yuvası, adeta plastik hale gelmiş vaziyette ise, o hayvanın ürettiği süt de süper kalite olacak değil ya. Neyse derin mevzu.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Neler ?

  1. İshal
  2. Gaz
  3. Karın bölgesinde Şişlik
  4. Alt Karın Bölgesinde Kramp
  5. Bulantı ve Kusma
  6. Baş Ağrısı- Migren
  7. Sivilce – Özellikle Yüzde –

Hepsi var mı ? En azından bir kaçı vardır diye düşünüyorum. Ben sütü ağzıma sürmem, süt ürünleri ile ilgili tek münasebetim peynir yemektir. Ama işte onda bile ben yukarıdaki sorunların en az 3 tanesini yaşıyorum. Ya da çocuğunuz da bu şikayetler var mı?

 

Laktoz İntolerans Diyeti

Yukarıdaki belirtiler süt ürünleri tükettikten 30 dakika sonra başlar ve 2 gün kadar sürebilir etkisi. Tabi bu etkilerin hepsini görmenize gerek yok ve de şiddeti herkes de aynı oranda olmayabilir. Ama dedik ya dünya üzerinde yaşayan nüfusun %75 inde bu hassasiyet var. Burada yoğurt ya da kefirin bu etkilere sebep olmadığını söylemekte fayda var. Kefir ve yoğurt içerdiği bakteriler nedeniyle bu sorunlara sebep olmuyor hatta iyi geliyor. Şimdi bir bakalım mı, neler yapmak lazım bu hassasiyeti, laktoz intoleransının etkilerini azaltmak için.

1- Süt Ürünleri Tüketimini Azaltmak

Eğer bu ağrılardan muzdarip iseniz ve nedenini bilmiyorsanız, işte öğrendiniz. O zaman beslenme şeklinizi değiştirmeniz lazım. Hemen süt ürünlerini bırakın. Mesela benim gibi peyniri çıkaramıyorsanız hayatınızdan, sütü derhal çıkarın. Peyniri azaltın, çünkü peynir de yoğurt gibi mayalı bir süt ürünü olduğu için, etkisi ham süt kadar olmayacaktır. Yine yoğurt, ayran ve kefiri protein ve kalsiyum kaynağı olarak hayatınıza alabilirsiniz.

2- Keçi Sütü ve Süt Ürünleri Tüketmek

Farkındasınızdır muhtemelen, market raflarında hızla büyüyen yeri var keçi sütünden yapılmış ürünlerin yükselişini. Bunun sebebi ilginç bir şekilde insan vücudunun laktoz intoleransını keçi sütüne göstermemesi. Uzmanlar keçi sütünden yağ asitlerinin fazla olmasının bunun asıl nedeni olabileceğini düşünüyor. Bana göre, keçi sütü inek sütüne göre çok daha bakir kalmış, inek sütü gibi işlenmiş değil.

3- Probiyotik Takviyesi Almak

Eğer fermente gıda denilen yoğurt, turşu ve kefir gibi bağırsak sağlığı için önemli olan gıdaları yeterli tüketmiyor bir de üstüne süt ürünlerini hayatınızdan çıkaramıyorsanız mutlaka probiyotik tabletler almanız gerekir. Bunları eczanelerde bulabilirsiniz.

4- Kalsiyum Açısından Zengin Gıdalar Tüketmek

Yeşil yapraklı sebzeler sütün yokluğunda oluşacak olan kalsiyum eksikliğini giderebilir. Kalsiyum almak için illa ki süte ihtiyacınız yok. Brokoli, kara lahana çok yeterli kalsiyum kaynakları. Ayrıca vücudun kalsiyum  absorbe etme yeteneğini arttırmak için mutlaka K vitamini içeren gıdalar tüketmeniz de gerekir. Brüksel lahanası, beyaz lahana, yeşil yapraklı sebzeler, salatalık bunlara birer örnek.

5- Tereyağ Yerine Saf Yağ

Yabancılar buna Ghee diyor, biz yüz yıllardır saf yağ diyoruz. Tereyağını ısıtıp, üstünde biriken köpükleri aldığınızda, püüüfff, laktoz yok oluyor. Yani eğer laktoz azaltma yoluna girdiyseniz, yağları kaynatın, köpükleri alın.

Ez cümle, eğer bu yukarıdaki şikayetler sizde var ama emin değilseniz, bir kaç gün süt ürünleri tüketimini kesin, kendinizi deneyin.  Ayrıca buradan Canan Karatay Hocama selam gönderip şu güzel cümlesini de eklemek isterim;

İneğin sütü, ineğin yavrusuna! Sana ne oluyor?