
şekerin zararları, şeker neden zararlı, şeker hakkında gerçekler
“Şekeri bırakın bırakın diyorsunuz da şu konuyu bir tam açıklayın, yani ben neden akşam yediğim bir dilim baklavadan vazgeçmeliyim tam olarak öğreneyim” mi diyorsunuz? Şekerin zararlarından bana ne ki ben zaten çayı şekersiz içiyorum mu diyorsunuz O zaman buyrun işte size kamu spotundaki kara saçlı, hademe kılıklı doktor edasıyla söylüyorum; şekeri acilen bırakın;
Çünkü Şeker Hakkında Bilmediğiniz Şeyler Var
1- Şeker Kalbiniz İçin Kötüdür
2013′ de Amerika Kalp Vakfı tarafından yaptırılan araştırmada ispatlanmış ki; şeker kalbin kan pompalama sistemine zarar veriyor. İçinde bulunan G6P molekülünün kalbin kas sistemini bozabileceği tespit edilmiştir.
2-Bel Çevresinde Yağlanmanın Temel Sorumlusudur
Şekerin vücudumuzda nasıl sisteme girdiğini bu yazımızda anlatmıştık. Ama kısaca şöyle diyelim, ihtiyacımızdan fazla alınan şeker tüketilmediğinde yağ olarak depolanıyor ki daha sonra kullanılsın. Daha sonra kullanmak da modern insana göre değil, yani yürümüyor, yakmıyoruz. Böylelikle bel çevresinde yağlanmayla yani göbekle karşılaşıyoruz.
3- Karaciğer Yağlanmasına Neden Olur
Karaciğer yağlanması çok ciddi durmayan ama ileri aşaması maalesef ölümcül olan bir rahatsızlık. Vücuda giren şeker karaciğerde işlenir ve fazlası da burada depolanır. Karaciğer bunları taşıyamayacak hale geldiğinde kaslara gönderir. Hal böyle olunca karaciğere fazla gelen bu kadar glikoz, karaciğerin gözeneklerini tıkar ve yağlandırır. Bu noktada karaciğer işlevini tam yapamaz hala gelir. Hele bir de alkol ve ilaç tüketimi varsa işte burada şekerin zararları fazlası ile kendini gösterir. Bel çevresinde ki yağlanma mutlak suretle karaciğer yağlanmasının göstergesi olabilir.
4- Bağımlılık Yaratır
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, şeker beyinde haz merkezine etki ediyor. Yani keyif verici ne kadar madde varsa, şeker de beyinde aynı yeri etkiliyor. Bu nedenle şeker tüketimi bağımlılık yapıyor. Şeker bağımlısı mısınız, öğrenmeniz için bir test hazırladım. Buyurun burdan bakın.
5- Kansere Davetiye Çıkarabilir
Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, şekerin kanserin yayılımı konusunda iki etkisi olabilir. Bunlardan biri vücudu aşırı asidik bir ortama çevirip sağlıklı hücrelerin çoğalmasını engellemek diğer ikincisi ise fazla tüketim sonucu mevcut kanserleri hücreleri beslemesi. Bu konuya yönelik araştırmalar engellenmediği sürece devam ediyor.
6- Diyabet Hastalığına Neden Olur
Fazla şeker tüketimi sonucu vücutta oluşan insülin dengesizliği nedeniyle şeker hastalığı ortaya çıkar. Şeker hastaları ani kan şekeri düşüşleri büyük risk altındadırlar ve ömür boyu sürecek bir diyet uygulamak zorundadırlar. Hastalığın seviyesi yükselirse ilaçlarla yaşamaya mahkum oluruz. Melbourne üniversitesinde yapılan bir araştırma her gün fazladan alınan 150 kalorilik şekerin diyabet riskini %1,1 oranında arttırdığını ortaya koyuyor.
7- Enerjimizi Azaltır ve Ruh Halimizi Etkiler
Şekerli bir şey yediğimizde neler olur; mutlu oluruz, enerjik oluruz. Ancak hemen ardından enerji seviyesi hızla azalır, bu kan şekerinde yaratılan dengesizliğin neden olduğu bir sorundur. Şekerin bu anlamda vücudunuza etkisini görmek için 5 günlük şekersiz beslenme diyeti uygulayın. Bu diyet sonrasında şekerli bir şeyler yiyin. Enerji seviyenizdeki değişikliği hemen gözlemleyeceksiniz.
8- Bağırsak Sistemini Bozar
Sindirim sistemimizde, kulağa hoş gelmese de binlerce bakteri ile tamam olur. Bunlar hem iyi huylu hem kötü huylu bakterilerdir. Kendileri flora denilen bu ortamın doğru çalışmasından sorumludurlar. Son yıllarda yapılan araştırma göstermiş ki, şeker tüketimi fazla olan bireyler candita denilen bu bakterilerin fazla büyümesine neden oluyor. Bunlar fazla büyüdüğü zaman ise, yararlı bakterilere yer kalmıyor. Bu da başlı başına hazımsızlık, kabız, ishal gibi bağırsak sorunlarına neden oluyor. Sürekli karnınızda bir şişlik hissi var, tuvalet problemleri yaşıyorsanız bilin ki çok şeker tüketiyorsunuz, işte şekerin zararlarına bir örnek daha.
9- Kanın Ph Seviyesini Bozar
Biz ph’ ı el sabunlarından biliyoruz hocam, kanın ph seviyesi önemli mi ki? Önemli canım benim. Şöyle ki, dünyanın dengesi gibi, vücudun da bir ph dengesi var, çok fazla asitli yüklü vücud mutlaka çürümeye başlar, çok fazla bazik durumda olan vücud ise işlevini yerine getiremez. Araştırmalar gösteriyor ki, şeker bu mükemmel dengeyi bozuyor. Vücudun dengesinin bozulup daha asitli bir ortam haline getirilmesi sonucu hücreler kendilerini yağ hücreleri korumaya çalışıyor. Bu konuya ilişkin detaylı bilgiyi, alkali beslenme yazımızdan öğrenebilirsiniz.
10- Şekerin Zararları : Boş Kaloridir
Yani besleyici hiç bir özelliği yoktur. İçinde ne bir vitamin, ne bir mineral ne bir lif vardır. Çünkü kendisi doğada zaten saydığımız besinlerin içinde bulunur. Ama endüstri şekeri pancardan, mısırdan, şeker kamışından söküp almıştır. Yani özetle şeker sizi şişmanlattığı gibi, yanında hiç bir şey vermez.
kaynaklar: webmd, telegraph.uk, authoritynutrition.com