Ketojenik diyet bu güne kadar öğrendiğimiz diyetlerden çok farklı. O yüzden ön yargıları kırmamız, söyleneni yapmamız için vücudumuzun ve beynimizin buna alışması gerekiyor. Mesela bize yıllarca tabağımızın yarısının karbonhidratlardan oluşması gerektiğini söylediler. Böyle yapınca hepimiz obez olduk, diyabetik olduk vs vs. Ama şimdi ketojenik diyet ne diyor, vücudun enerji üretmek için şekere yani karbonhidrata ihtiyacı yok. Zaten karbonhidratı mazot gibi düşün, enerji veriyor, ucuz ve çevreyi mahvediyor. Ama bunun yanında ana enerji kaynağını yağlara çeviren keto diyet, adeta bir lpg 🙂 çevre dostu ve enerji vermek konusunda bir sorunu yok. Sadece vücudun bunu nasıl kullanacağını öğrenmesi gerekiyor.

İşte bu noktada aşağıdaki 5 Hatayı yapıyorsanız, ketojenik diyetten sonuç alma hızınız düşer. Bunları öğrenelim ve yapmayalım sevgili okur;

5 – Plansız Yaşamak

Eğer günümüz dünyasında plansız yaşarsanız karşınıza devasa karbonhidrat denizleri serilir. Evden çıktınız ve yanınıza keto bir atıştırmalık almadınız, işiniz uzadı bir türlü dönemediniz eve, acıkmaya başladınız. Kafanızı kaldırdığınız her yerde, pastaneler, simitçiler, kebapçılar var. Diyet heba oldu şu an farkında mısınız 🙂 O yüzden ne yapacağız, çantamızda bir şeyler taşıyacağız. Mesela ufak bir kavanoza konmuş hindistan cevizi yağı, bir kaç parça keto – kuruyemiş gibi.

Eğer akşam yemeğine ya da gündüz oturmasına birilerinin evine gidiyorsak, mümkün mertebe tok gideceğiz. Hiç bir Türk ailesi yoktur ki, misafir gelince hamur işi yapmasın. Bunlardan kaçınmamız lazım.

Ya da dışarıda yemek yiyeceksek, ızgara, haşlama etleri tercih edeceğiz. Ama en yağlılarından, kuzu gibi tavuk butu, kanadı gibi. İçki içilen bir ortamda isek, bir süre içkisiz hayat yaşamaya adapte olacağız ama illa içilecekse de keto – içkilerden az miktarda içeceğiz.

İşte bunlar hep plan sevgili okur, plan yapmazsak ketodan hızla çıkarız.

 

4-  Fazla Protein Yemek

Tabi şimdi hayatımızdan %50 oranında yer kaplayan karbonhidratları çıkarıyoruz. Bu durumda doymayacağım psikoloji ile “et” ‘ e abanıyoruz ama bu yanlış. Bu diyette açığı kapatan şey protein değil, yağ. Yani diyelim ki tavuk yediniz. Bunu eski psikolojimiz ile göğüs seçmeyeceğiz, kanat, but . Bunların yağları. Yetmiyorsa mayonez ya da tereyağı ile destekleyeceğiz. Salatamıza da zeytinyağını dilediğimizce koyacağız. Fazla protein tüketimi bilimsel olarak bizi “proteinlerin şekere dönüştürülmesi” fazına sokar. O nedenle günlük 200-250 gram et ürünlerini geçmeyin.

3- Atıştırmak

Ketojenik diyet ya da doğru yaşam tarzı demek istiyorum bize, atıştırmayı yasaklıyor. Ama bunun altında yatan temel felsefe “acıktığında ye, doyduğunda bitir” . Eğer öğünlerde az yiyorsak ki bu bize öğretilendir,  aralarda açlık oluşur. Bu nedenle de atıştırmalıklara dadanırız. Bize klasik diyetlerle öğretilen “günde 6 öğün” ye, zayıfladır. Ama bu bir yalandır,  sık sık yemek kan şekerinizi sürekli doğal olmayan halde tutar ve bu da uzun vadede sürdürülebilir bir yaşam tarzı değildir. Konu keto olunca genelde atıştırma ihtimalinin doğmaması lazım ama oldu ki atıştıracaksınız, doğru şeyler yemek lazım. Burada keto atıştırmalıklarını bulabilirsiniz.

 

Ketojenik Diyet: Düşük Karb Atıştırmalıklar

2- Çok Fazla Kuru yemiş ya da Peynir Yemek

Kuru yemişlerin bir kısmı, peynirlerin ise hepsi ketoda serbest ama tabi ölçülü olarak. Çünkü bunlar hem yağdan hem karbonhidrattan zengin gıdalar. Mesela 100 gram cevizde 7 gram karb var, ama size günde maksimum 25 gram lazım. Fark edebildiniz mi, 100 gram 2 avuç falan yapıyor. Peynir yine aynı. Bu defa gündeme “laktoz” süt şekeri geliyor. Serbest diye peynir atıştırmak doğru değil, biraz ölçülü gitmekte fayda var. Buradan Kuruyemişler görsel rehberine bakıp hangi kuruyemişte ne kadar karb var görebilirsiniz.

1- Yağdan Korkmak

Evet geldik en çok yapılan hataya. Bu size özgü değil, herkesin başına aynı şey geliyor sevgili okur. Çünkü bize yıllarca “yağ kötü” diye öğretildi. Geçen bir arkadaş “yağlı yoğurt yersen kilo veremezsin” dedi, aferdersiniz münasip yerimle gördüm. Ben veriyorum, demedim. Kesin ve kati görüşü ile baş başa bıraktım onu. Yani durum bu, yağdan korkmak yok. Yediğiniz her şeyin yağlısı olsun diye bakacaksınız. Doymadığınızda krem peynir, tereyağ, gerekirse krema yiyeceksiniz çünkü ketoda enerji ihtiyacı yağdan karşılanır. Bu kadar net sevgili okur, korkma yağ ye!

Ketojenik Diyet Rehberi